Magyar Idők: Nem mindenhol lesznek új bölcsődék

2016. 11. 03. | A TÖOSZ a médiában

Noha a bölcsődei rendszer kiterjesztésének elgondolása jó, csak elvi síkon fog életbe lépni az erről szóló jogszabály, mivel az önkormányzatok nem állnak készen a három év alatti gyermekek napközbeni ellátására – mondta a Magyar Idők megkeresésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

Ismert, a januárban induló új bölcsődei ellátás jogszabályban biztosítja, hogy a jövőben minden olyan tízezer főnél kisebb város önkormányzatának biztosítania kell a kicsik ellátását, ahol van legalább 40 három év alatti gyermek, vagy öt olyan szülő, aki igényt tart kisgyermeke napközbeni felügyeletére.

Schmidt Jenő szerint a kétéves felkészülési idő kevés ahhoz, hogy a rendeletben foglaltaknak eleget tegyenek, mint fogalmazott, mindehhez óvodákat kellene bővíteni vagy bölcsődéket építeni. Kifejtette: az önkormányzati szektor az anyagiakat nem tudja előteremteni.

Ráadásul nem lehet tudni előre, hogy két év múlva hány gyermek születik, így azt sem, hogy kihasznált lesz-e az intézmény néhány év múlva. A finanszírozásról szólva elmondta: jelenleg az állam évente 500 ezer forintot ad minden gyermek után, ugyanakkor az önkormányzatoknak egymillióba kerülne a fenntartás, hiszen minden csoportban két gondozóra és egy dajkára van szükség, csak az ő bérköltségük évente hatmillió forint. Az épület fenntartásával, az étkezés biztosításával az éves költség elérheti a tízmillió forintot is.

Forrás: Magyar Idők