Önkormányzati összefogás segíthet a természeti csapásokat elszenvedő településeken

2017. 02. 14. | TÖOSZ hírek

Szolidaritási alapot hozott létre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Gyöngyös Város Önkormányzata kezdeményezésére. A természeti katasztrófák sújtotta települések megsegítését célzó alap létrehozását a városban pusztító 1917-es nagy tűzvész századik évfordulóján kezdeményezte a mátraaljai város önkormányzata, emlékeztetve arra, hogy száz évvel ezelőtt Gyöngyös is országos összefogás és adakozás révén épülhetett újjá. Az alapot Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Hiesz György, Gyöngyös polgármestere ajánlották az ország településvezetői és a szélesebb nyilvánosság figyelmébe a 2017. február 13 - án, Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatón.

A Szolidaritási Alap létrehozásáról 2016. novemberi ülésén tárgyalt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége, s úgy döntött, a TÖOSZ által korábban hasonló céllal létrehozott számlaszámot ezzel a céllal működteti, s a felajánlásokat kezeli – mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, aki az ország településvezetői és a szélesebb nyilvánosság figyelmébe ajánlotta az alapot, amely a következő számlaszámon érhető el: TÖOSZ, K&H Bank 10201006-50051867-00000000

A hétfői sajtótájékoztatón Hiesz György polgármester a gyöngyösi nagy tűzvész emlékév programjairól is beszélt: a városban egyebek mellett május 21-re szervezett szabadtéri rendezvényekkel, tűzoltóversennyel, korabeli tűzoltóbemutatóval és kulturális bemutatóval emlékeznek a tűzvészre. A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumában időszakos kiállítás nyílik, és évközben több várostörténeti előadást is tartanak. A sajtótájékoztatón a szerzők – Dr. Fülöp Lajos és Dr. Lisztóczky László – bemutatták azt a centenáriumi évkönyvet, amely a száz évvel ezelőtti események felidézésére vállalkozik.

A sajtóközlemény ITT olvasható.