Warvasovszky Tihamér fogadta a TÖOSZ elnökét

2017. 04. 13. | TÖOSZ hírek

Az Állami Számvevőszék alelnöke, Warvasovszky Tihamér az éves rendszerességgel megrendezett önkormányzati találkozók keretében Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét fogadta az ÁSZ székházában. A megbeszélésen az ÁSZ alelnöke felvázolta az önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzésének legfontosabb eredményeit, s felhívta a figyelmet a Számvevőszék megújított és a napokban nyilvánosságra hozott önteszt rendszerére, mely mintegy 3200 települési önkormányzat szabályszerű működéséhez, gazdálkodásához járul hozzá.

Az Állami Számvevőszék vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok” széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel. Az ÁSZ kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához.

 
A Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke, Lipők Sándor után április 10-én Warvasovszky Tihamér Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét fogadta. Az Állami Számvevőszék alelnöke a találkozó során kiemelte: az ÁSZ 2012 óta ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését, melynek során egységes szempontok alapján minősíti a gazdasági társaságok gazdálkodásának szabályozottságát, a vagyongazdálkodási tevékenységüket, beszámolási kötelezettségük teljesítését, közfeladat-ellátásuk bevételeinek, ráfordításainak elszámolását, illetve a közszolgáltatások díjainak megalapozottságát. Warvasovszky Tihamér aláhúzta: az ellenőrzéssorozat egyik legfontosabb célkitűzése, hogy értékelje a közfeladat-ellátás megszervezésére vonatkozó önkormányzati döntéseket, azok előkészítésének szabályszerűségét, illetve általában a tulajdonosi jogok nyújtotta eszköztár felhasználását.



Az ÁSZ alelnöke a találkozó keretében kitért a Számvevőszék önteszt rendszerére is, mely 2014-es indulása óta számos területen járult hozzá az ellenőrzési tapasztalatok gyakorlati hasznosításához és a közpénzekből gazdálkodó szervezetek szabályszerű működéséhez. A különféle önteszteket eddig összesen több mint 6000 alkalommal töltötték le az ÁSZ honlapjáról, ennek mintegy fele a települési és nemzetiségi önkormányzati öntesztekhez kötődött. Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: a hasznosulás érdekében az ÁSZ a bővülő ellenőrzési tapasztalatai alapján folyamatosan fejleszti, és a szabályozási környezet változásához igazodva aktualizálja az önteszteket. Ennek keretében a Számvevőszék a napokban tette elérhetővé a települési önkormányzatok megújított öntesztjét, mellyel mintegy 3200 települési önkormányzat szabályszerű működéséhez, gazdálkodásához járul hozzá.
 
Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a találkozón javasolta, hogy a Számvevőszék szerepeltesse 2018-as ellenőrzési tervébe a regionális vízművek gazdálkodásának ellenőrzését, mivel ezek a társaságok jelentős értékű önkormányzati vagyonnal gazdálkodnak. A TÖOSZ elnöke jelezte: rendkívül hasznosnak ítéli az ÁSZ által idén januárban nyilvánosságra hozott, önkormányzati társaságok korrupciós kockázatait és kontrolljait értékelő integritás felmérését, melynek összefoglalóját – a transzparens közpénzfelhasználás támogatása érdekében – a TÖOSZ saját fórumain is közzéteszi.

Forrás: www.aszhirportal.hu

Fotó: www.aszhirportal.hu