TÖOSZ Modern Falvak munkacsoport alakult

2018. 05. 10. | TÖOSZ hírek

Az országgyűlési választások előtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben kereste meg a kistelepülések polgármestereit, amelyben bejelentette a Modern Falvak Program meghirdetését. A TÖOSZ Innovatív Önkormányzatok Klubja a folyamatok támogatása érdekében szakértők, önkormányzati szövetségek, szervezetek bevonásával munkacsoportot hozott létre.

A Modern Falvak munkacsoport alakuló ülése a TÖOSZ, Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban


„Személyesen is fontosnak tartom, hogy minden kistelepülés megőrizze az önállóságát. Ezt támogattam eddig is, és ezt fogom támogatni a jövőben is” – írta Orbán Viktor 2018 márciusában, a polgármestereknek küldött levelében, amelyben a kistelepülések megerősítését az egész ország érdekének nevezve. „Szeretném, ha falvaink meg tudnák tartani lakóikat. Ezért 2018 után meg kell hirdetnünk a modern falvak programot, melynek célja a kistelepülések fejlesztése és megerősítése” – fogalmazott a miniszterelnök a levélben.

A 2018. május 3-án létrehozott TÖOSZ Modern Falvak munkacsoport szerint a negatív demográfiai folyamatok megállítása és megfordítása érdekében integrált és komplex fejlesztések megvalósítása szükséges, amely épít a helyi erőforrásokra, legfőként a falvak, a kistelepülések, valamit kisvárosok lakosságának motiváltságára. A munkacsoport szerint a hatékony változások érdekében szükséges a helyi kihívások azonosítása, egyedi kezelése és a fejlesztések térségi koordinációja, amely biztosítja a beavatkozások összehangolását. A munkacsoport diagnosztikai módszertant és beavatkozási javaslatot állít össze, amely biztosítja az egyedi fejlesztési utak tervezését és megvalósítását.

A munkacsoport első ülése alapján közép- és hosszú távú térségi fejlesztési és közszolgáltatási megállapodás megkötését javasolja a Kormány részére a vidéki kistelepülések lakosságával, amely szerint kiszámíthatóvá válnak a helyi társadalom és gazdaság működési körülményei. Úgy látják: a megállapodás növelheti a már most is meglévő, kormányzat felé irányuló bizalmat és mobilizálja a helyi erőforrásokat.

Fotó: Gáspár Mátyás