Megvannak a nyertesek: 2018 legjobb önkormányzati gyakorlatai

2018. 11. 16. | TÖOSZ hírek

Ünnepélyes záró konferencia keretében 2018. november 14-én eredményhirdetéssel zárult a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjának 2018-as szakasza. Két témakörben érkeztek pályázatok, a döntőben végül nyolc önkormányzat pályázata részesült elismerésben.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan. A program megvalósításában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

A pályázati program célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival és a szakmai közélettel. A program által kezdeményezett tudásátadási folyamat nem csupán azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították. A programot szakmai konferencia keretében zárjuk, hagyományosan ősszel, ahol a szélesebb szakmai közönség előtt zajlik a „prezentációs döntő”, ahol a döntőbe jutott települések mutatják be pályázati anyagukat prezentáció formájában.

Az Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2018-as pályázati szakaszának ünnepélyes záró konferencián köszöntőt mondott  Schmidt  Jenő, a TÖOSZ elnöke, az önkormányzatok helyzetéről tartott előadást Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. A településen élő romák és nem romák közös(ségi) programjainak, tevékenységeinek jelentősége témában tartott előadást Sztojka Attila főosztályvezető, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről, előadást tartott Csaplár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati elnökhelyettese, majd Közösségi Beavatkozási Terv készítése településrészek felzárkóztatása érdekében címmel előadást tartott Fegyveres-Fiskál Gábor a DIPOL Csoport részéről.

Idén két pályázati téma volt: a „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei, amelynek kiemelt célja volt az olyan jó gyakorlatok felkutatása, amelyek a feszültségek enyhítése, a roma és nem-roma párbeszéd elősegítése, az előítéletek csökkentése révén erősítik a helyi roma közösségek identitását, javítják a kultúrához, oktatáshoz, egészségügyhöz, munkához és szociális, társadalmi javakhoz való hozzáférést, ugyanakkor a nem roma lakosság körében is pozitív visszhangra találnak. A másik téma a Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése, a helyi önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület együttműködésén alapuló közös programok felkutatását célozta.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága 2018. november  14-i döntése alapján a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2018. évi pályázati szakaszának nyertesei:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával meghirdetett „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei témában:

Első díj: Kiskunhalas,1.200.000 Ft

Második díj: Eger, 800.000 Ft

Harmadik díj: Egyek, 500.000 Ft

A Program Irányító Bizottsága döntése alapján különdíjban részesült:

Püspökladány

Az elismeréseket átadták: Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Sztojka Attila főosztályvezető,  az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkózási Fejlesztések Főosztálya részéről

 

A Belügyminisztérium támogatásával meghirdetett "Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése" témában:

Első díj: Aldebrő, 1.200.000 Ft

Második díj: Lepsény, 1.000.000 Ft

Harmadik díj: Budapest Főváros XIII. kerület, 800.000 Ft

A Program Irányító Bizottsága döntése alapján különdíjban részesült:

Csabaszabadi

Az elismeréseket átadták: Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár a Belügyminisztérium részéről és Csaplár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati elnökhelyettese.

 

A pályázatok megtekinthetők: ITT

Az elhangzott előadások prezentációi letölthetők: INNEN